วันพฤหัสบดีที่ 17 พฤศจิกายน พ.ศ. 2554

Bird flu virus found in poultry markets


BEIJING - The bird flu virusalso known as H5N1, seems to exist widely in the poultry markets,particularly in South Chinaposing a tough challenge for the nation's epidemic interventionworksenior experts warned.
Worsea mutant strain of the virus called H5N1-2.3.2.1 was found spreading among livepoultrywhich the vaccine now in use cannot fully protect againstGuo Fushengtechnicaladviser in animal health of the Food and Agriculture Organization (FAOof the United Nation,told China Daily on Tuesdayciting information and statistics from China's Ministry ofAgriculture.
"With the arrival of autumn and winterthe country is facing an escalating risk of bird fluoutbreaks among poultry as well as that of humans getting infected," he warned.
Yu Kangzhenthe national chief veterinary officer of the Ministry of Agriculturesaid previouslythat it would be hard to avert regional bird flu cases during autumn and winter but "the chanceof large-scale outbreaks is quite slim".
In late AugustFAO warned of a possible resurgence of bird flu outbreaks around the world.According to the organizationsince the virus was first detected in 2003, it has infected at least560 people worldwidekilling 331 of them.
Sun Yanan official of the Bureau of Veterinary under the Ministry of Agricultureconceded thatChina is at even greater risk of avian influenzagiven that it produced 25 percent chicken, 87percent goose and 65 percent duck of the world's total yield.
In Chinasome 50 cases of bird flu involving poultry have been detected on the mainland since2004, with 31 of these in 2005 aloneaccording to the Ministry of Agriculture.
Forty human cases were reportedincluding 26 deathsstatistics from the Ministry of Healthshowed.
The last human death happened in June in Hubei province and the infected woman testedpositive for H5N1-2.3.2.1, said Shu Yuelongdirector of the National Influenza Center of theChinese Center for Disease Control and Prevention.
So fargoing by all detected human bird flu cases worldwidethe primary risk factor for humaninfection appears to be direct or indirect exposure to infected live or dead poultry orcontaminated environmentsaccording to the World Health Organization.
"The poultry is safe to eat," said Guoadding that the virus can be easily killed during cooking.
A new vaccine against the H5N1-2.3.2.1, developed mainly by the Ministry of Agriculturehasalready entered clinical trialshe said.
But regional inspections showed that the inoculation rate among poultry that stayed in water,like duckswas even lower than 50 percent.
Liu Baoyuna duck raiser from Jiangsu provincetold China Daily that he did not like his ducksvaccinated as "they produce less eggs after vaccination".

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น